Rafał Koziorzemski zwyciężył w prestiżowym, międzynarodowym konkursie kulinarnym Chefs en Or
Jak obiecał, tak zrobił. Rafał Koziorzemski, szef kuchni restauracji Fisherman w Sopocie wystartował 31 października w prestiżowym konkursie gastronomicznym Chefs en Or 2023 i zajął I miejsce. Jest to niezwykle ważne wyróżnienie w branży gastronomicznej.

Chefs en Or, słynny cykliczny konkurs dla szefów kuchni z całej Europy, powrócił po kilkuletniej pandemicznej przerwie i to od razu do Warszawy (wcześniej odbywał się we Francji). Jednym z siedmiu finalistów był dobrze znany miłośnikom trójmiejskich kulinariów, niezwykle utalentowany Rafał Koziorzemski, który pokonał m.in. szefów kuchni z Francji, Austrii, Niemiec i Hiszpanii.

Podczas ostatecznego starcia finaliści musieli stworzyć danie i amuse bouche przy wykorzystaniu jednego, wskazanego wcześniej przez organizatorów produktu (był to kurczak z wolnego wybiegu) oraz trzech tajemniczych składników z tzw. koszyka niespodzianki (poznali je dopiero kilkanaście godzin przez finałem).

Międzynarodowe jury zwracało uwagę nie tylko na umiejętności szefów kuchni i estetykę potraw, lecz także na przemyślane gotowanie i niegenerowanie odpadków w imię hasła “Oszczędni mistrzowie”.

Najlepszy okazał się Rafał Koziorzemski: otrzymał statuetkę Chefs en Or 2023 i główną nagrodę w wysokości 10 tys. euro. Za rok konkurs odbędzie się w Rumunii.

Serdecznie zapraszamy do sopockiej restauracji Fisherman, która specjalizuje się w kuchni lokalnej.
Zapraszamy do Sopotu! Odkryj wyjątkowe, lokalne smaki w restauracji Fisherman!
Fot. FB Poradnik restauratora.