W sobotę i niedzielę, 25 i 26 czerwca, w Sopocie odbędzie się X edycja Slow Fest. Do stołów ustawionych na molo zapraszamy w godzinach od 11.00 do 17.00.

W najbliższy weekend przy długim stole ustawionym na sopockim molo gotować będzie jednocześnie kilkudziesięciu kucharzy i pasjonatów, którzy przygotują popisowe dania degustacyjne. Ofertę kulinarną uzupełnią unikatowi drobni wytwórcy z całej Polski. To wyjątkowa okazja, by spróbować nietypowych dań i produktów. Wśród regionalnych rarytasów znajdziemy m.in.: kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy, octy…

Festiwal zyskał opinię wyjątkowego wydarzenia kulinarnego między innymi dzięki: lokalizacji, idei Slow Food, wysokiemu poziomowi kulinarnemu i organizacyjnemu, świetnej atmosferze, a także dostępności. Dla odwiedzających to doskonała możliwość połączenia wypoczynku z degustacją wyśmienitych potraw.

Festiwal jest organizowany zgodnie filozofią Slow Food promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury. Slow Food to największa i najstarsza organizacja tego typu na Świecie, a właściwie ruch społeczny zrzeszający kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki.

Odwiedzający mogą liczyć w tym roku na: 70 tys. porcji degustacyjnych, 2000 kg ryb bałtyckich i atlantyckich, 500 kg ryb z kaszubskich jezior i rzek, 500 kg produktów regionalnych, 1500 kg warzyw, 1000 kg owoców, 10000 porcji słodyczy. Na odwiedzających czekają też degustacje, wykłady, konkursy, pokazy kulinarne.

X Slow Fest Sopot odbędzie się w weekend 25 i 26 czerwca, w godzinach 11.00-17.00. Obowiązuje bilet wstępu na molo.

Więcej informacji: www.slowfestsopot.com.